Kyselina hyaluronová aneb elixír života

Kyselina hyaluronová je jednou z hlavních složek mezibuněčné hmoty. Je součástí pojivových, epiteliálních a nervových tkání lidského těla. Ve významném množství se nachází v očním sklivci, synoviální tekutině a kůži. Díky tomu, že jde o látku našemu tělu vlastní, jsou výplňové materiály s jejím obsahem naším organismem bez problému akceptovány a nevznikají na ně alergické reakce.

Dříve se získávala např. z kohoutích hřebínků, dnes laboratoře používají k její výrobě geneticky modifikované kmeny bakterie Escherichia Coli. Výsledný produkt je zcela identický jako kyselina hyaluronová, kterou máme v těle.

Co umí „hyaluronka“?

Zcela zásadní vlastností kyseliny hyaluronové je, že na sebe váže vodu (a to přibližně tisícinásobek ke své hmotnosti) a právě této blahodárné skutečnosti se dnes využívá v dermatologii a kosmetickém průmyslu. Kromě toho brání prostupu virů a bakterií mezibuněčnou hmotou, ve které je obsažena. Dále podporuje zánětlivé reakce, čímž urychluje celý proces hojení, zháší volné kyslíkové radikály, ovlivňuje dělení a zrání buněk. Zabraňuje ukládání kolagenu a tím přispívá k bezjizevnatému hojení tkáně - proto jí využíváme i při vyplnění prohloubených jizev - a má i jistý analgetický (bolest tlumící) účinek. V synoviální tekutině (kloubní maz) slouží k lubrikaci a tlumení nárazů, pomáhá chránit kloubní chrupavku a pozitivně ovlivňuje její regeneraci. S věkem ubývá množství kyseliny hyaluronové v našich tkáních. Kůže se nám dehydratuje, ztrácí svou elasticitu. A z tohoto důvodu je tato metoda tak přínosná.

Na co se kyselina hyaluronová může použít?

Do hloubky a dlouhodobě hydratuje a vyživí vaši pokožku. Tím obnoví její elasticitu a celkovou strukturu, dojde k jejímu vypnutí a díky tomu k vyplnění vrásek. Užíváme jí i ke zvětšení rtů.

Kyselina hyaluronová se dá aplikovat kdekoliv na  těle a díky svým unikátním vlastnostem má širokou škálu využití. Je to jediná látka, kterou můžeme podat do spodního i horního víčka; touto aplikací pak snadno minimalizujeme vrásky v okolí očí, nebo kompletně vyplníme kruhy pod očima. Využít se dá i jinde na obličeji, v oblasti krku a dekoltu. Roztoky s touto kyselinou se do kůže vpravují jemnými vpichy tenkými jehličkami. Výplňové materiály, které používáme jsou postupem času přirozeně rozpuštěny a jak už je uvedeno výše, jsou přijímány bez obtíží, není proto po ošetření nutná žádná rekonvalescence. Naše lékařské zařízení používá ty nejlepší typy výplňových materiálů a na prvotní konzultaci lékař zvolí, který z typů je pro Vaši pleť nejvhodnější. Právě kvůli tomu, že se v našem těle výplňový materiál po čase zpracuje, je nutné zákrok za půl roku až rok zopakovat. Pravidelná saturace vaší pleti tímto elixírem jí dodá zdravý a mladistvý vzhled.

Po aplikaci může být kůže mírně začervenalá, někdy se objeví modřinka (zejména při vyplňování rtů). Veškeré vedlejší účinky během pár dní bez následků zmizí. Bezprostředně po zákroku se nedoporučuje vystavovat pleť přímému slunci či nadměrnému teplu, např. sauně či soláriu.